12 lutego 2013

Krewetki z awokado i ryżem

Krewetki z awokado i ryżem


Pierwsza propozycja w tym stylu to krewetki z mango - słodko ostre, teraz krewetki z awokado nie wiem jak je określić ale też mają bardzo charakterystyczny smak. Podobnie jak w tamtym przepisie jest chilli, imbir i czosnek - zamiast pieprzu, a do tego cebula, natka pietruszki i sos sojowy - zamiast soli. Ryż rozweseliłam szczyptą kurkumy i gotowe. Podobnie jak tamto danie i to jest szybkie w przygotowaniu i raczej nie codzienne.

czas przygotowania: 20min
koszt (porcja dla dwóch osób): ok 14zł

Składniki:
  • 20 krewetek (ok 200-250g) black tiger
  • 1 awokado
  • 1/2 małej/średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnki
  • 1/2 papryczki chilli
  • plasterek imbiru - 1cm
  • sos sojowy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • olej
  • 200g ryżu (2 woreczki)
  • większa szczypta kukrumy

Przygotowanie:
1. Do gotującej się lekko osolonej wody wrzucam ryż i kurkumę która nada mu żółty kolor.
2. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na patelni z niewielką ilością oleju.
3. Czosnek, chilli i imbir siekam drobno i dodaję na patelnię kiedy cebula się zeszkli, kiedy zaczynam czuć aromat przypraw dorzucam krewetki i lekko wszystko podsmażam.
4. Na koniec podlewam sosem sojowym, dodaję posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę awokado, wyłączam ogień, mieszam i zostawiam na chwilę.
5. Krewetki z awokado podaję z ugotowanym ryżem.



Smacznego!


Walentynki 2013 - czym to się je?

1 komentarz:

  1. Wspaniale afrodyzjakowe ;) dania! W sam raz na Walentynki! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń